Официальный сайт                          

   Троицкого поселкового совета

MENU
Главная » 2015 » Март » 31 » Як реалізувати право на доступ до публічної інформації у прокуратурі Троїцького району
16:15
Як реалізувати право на доступ до публічної інформації у прокуратурі Троїцького району

Як реалізувати право на доступ до публічної інформації у прокуратурі Троїцького району

За інформаційним запитом відповідно до вимог ст. 19 Закону України «Про доступ до публічної інформації» запити можуть надсилатись поштою на адресу: 92100 смт. Троїцьке пр.-т Перемоги, 14 (на конверті вказувати «Публічна інформація»),     факс (256) 2-10-05, тел.. 2-13-50, електронною поштою на електронну адресу: : troickoe@procuratura.lg.ua

Прийом запитувачів публічної інформації здійснюється щоденно за вищевказаною адресою (згідно з графіком прийому запитувачів публічної інформації у прокуратурі Троїцького району:

- Понеділок-четвер з 9:00-18:15

- П’ятниця з 9:00-17:00.

Запит на інформації має містити (ч.5 ст. 19 Закону)

-   ім’я (найменування) запитувача, поштову адресу або адресу електронної пошти, а також номер засобу зв’язку, якщо такий є;

- загальний опис інформації або вид, назву реквізити чи зміст документа, щодо якого зроблено запит, якщо запитувачу це відомо;

- підпис і дату – за умови подання запиту в письмовій формі.

Згідно з вимогами ст. 22 Закону розпорядник має право відмовити в задоволенні запиту у випадках, якщо:

  • розпорядник інформації не володіє і не зобов’язаний відповідно до його компетенції, передбаченої законодавством, володіти інформацією, щодо якої зроблено запит;
  •  інформація, що запитується, належить до категорії інформації з обмеженим доступом відповідно до ч.2 ст. 6 Закону;
  • особа, яка подала запит на інформацію, не оплатила передбачені ст.21 цього Закону фактичні витрати, пов’язані з копіюванням або друком;
  • не дотримано вимог до запиту на інформацію,  передбачених ч.5 ст. 19 Закону.

Статтею 23 вказаного Закону передбачено право запитувача на оскарження рішень, дій чи бездіяльності розпорядника інформації, які можуть бути оскаржені до керівника розпорядника, вищого органу або суду.

Оскарження рішень, дій чи бездіяльності розпорядників інформації до суду здійснюється відповідно до Кодексу адміністративного судочинства України.

 

Прокурор прокуратури

 Троїцького району                 О. Наджотов

 

 

Способи захисту майнових прав потерпілих від кримінального правопорушення учасників провадження передбачені ст. 127 КПК. На законодавчому рівні вводиться такий спосіб, як добровільне відшкодування шкоди, заподіяної кримінальним правопорушенням, підозрюваним, обвинуваченим, а також за його згодою будь-якою іншою фізичною чи юридичною особою. При цьому добровільне відшкодування законодавець передбачає як право підозрюваного чи обвинуваченого реалізувати цей спосіб відшкодування.

 

Добровільне відшкодування заподіяної кримінальним правопорушенням шкоди можливе як самим підозрюваним чи обвинуваченим, так і будь-якою фізичною чи юридичною особою на прохання підозрюваного чи обвинуваченого, або за наявності його згоди. Проте, якщо стосовно фізичних осіб як суб'єктів добровільного відшкодування заподіяної підозрюваним, обвинуваченим шкоди якихось застережень (крім наявності в них цивільної дієздатності) не виникає, то щодо юридичних осіб вони є. Річ у тім, що добровільно відшкодовувати заподіяну підозрюваним, обвинуваченим майнову та/або моральну шкоду вправі лише юридичні особи приватного права. Юридичні особи публічного права, а так само ті, що утворені і функціонують на основі державної чи комунальної власності, такого права не мають.

 

Добровільне відшкодування можливе різними способами: виплатою грошового еквівалента заподіяних збитків, а також компенсації ним моральної шкоди; натуральним, зокрема, передачею певних речей, цінностей, ремонтом пошкоджених речей тощо за умови, що на такий спосіб відшкодування одержана згода потерпілого, і він прийняв його.

 

Другим способом відшкодування завданої кримінальним правопорушенням шкоди є пред'явлення цивільного позову в кримінальному провадженні. Шкода, завдана кримінальним правопорушенням або іншим суспільно небезпечним діянням, може бути стягнута судовим рішенням за результатами розгляду цивільного позову в кримінальному провадженні.

 

Цивільний позов у кримінальній справі - це вимога особи, якій кримінальним правопорушенням або суспільно небезпечним діянням малолітньої, неосудної або обмежено осудної особи заподіяна майнова та/або моральна шкода, і яка пред'явила її у кримінальному провадженні до підозрюваного, обвинуваченого або осіб, які в силу закону несуть цивільну (майнову) відповідальність за спричинену шкоду.

 

Інститут цивільного позову в кримінальному провадженні не є новелою КПК, проте де в чому підхід законодавця до цього питання змінився. Так, на відміну від КПК 1960 p., який передбачав, що цивільний позов про відшкодування шкоди у кримінальному процесі може бути пред'явлений тільки у справах про злочини, новий КПК передбачає можливість пред'явлення цивільного позову у кримінальному провадженні не лише про кримінальні правопорушення (кримінальні проступки і злочини), а й у провадженні про застосування примусових заходів медичного чи виховного характеру.

 

За результатами судового розгляду кримінального провадження, у межах якого пред'являвся цивільний позов, суд ухвалює рішення, яке і вважається правовою підставою для відшкодування шкоди потерпілому. Рішення, які може прийняти суд за результатами розгляду цивільного позову у кримінальній справі, передбачені у ст. 129 КПК. Залежно від доведеності підстав і розміру позову суд задовольняє цивільний позов повністю або частково чи відмовляє в ньому.

 

Старший прокурор прокуратури

Троїцького району                                                                                      С.М. Бондарев

Просмотров: 621 | Добавил: petrovich | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0